Συχνές Ερωτήσεις/Απαντήσεις

1. Χρειάζεται ραντεβού για να κάνω μια ακτινογραφία;

Λόγω των έκτακτων μέτρων είναι απαραίτητο να κλείσουμε ραντεβού.

2. Είμαι έγκυος. Μπορώ να κάνω μια πανοραμική;

Η ακτινοβολία που θα δεχθείτε στην περιοχή της κοιλίας είναι μηδαμινή. Έτσι ο κίνδυνος για το μωρό σας από μια εξέταση είναι πρακτικά ανύπαρκτος. Παρ’ όλα αυτά και κυρίως για ψυχολογικούς λόγους καλό είναι να αναβάλετε την εξέταση για μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση που η ακτινογραφία είναι εντελώς απαραίτητη θα ληφθεί με ειδικά μέτρα προστασίας, ξανά για ψυχολογικούς και όχι για πραγματικούς λόγους.

3. Η ακτινογραφία που θα κάνουμε έχει πολύ ακτινοβολία;

Το σίγουρο είναι ότι έχει ακτινοβολία. Το πολύ και το λίγο είναι βέβαια σχετικό αλλά σε σύγκριση με άλλες ακτινογραφίες και άλλα πανοραμικά μηχανήματα μπορούμε να πούμε ότι η ακτινοβολία που θα δεχτείτε στα ιατρεία μας είναι λίγη.

4. Χρειάζεται να κάνω κάποια προετοιμασία πριν την ακτινογραφία;

Όχι, δεν χρειάζεται να προσέξετε κάτι το ιδιαίτερο.

5. Μπορώ να έλθω σε επαφή με μικρά παιδιά μετά την ακτινογραφία;

Ναι, καμία ποσότητα ακτινοβολίας δεν παραμένει στο σώμα σας και δεν εκπέμπεται.

6. Χρησιμοποιώ αναπηρικό καροτσάκι. Μπορώ να κάνω ακτινογραφία;

Ναι. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη στα μηχανήματα για τέτοιες περιπτώσεις. Ειδικά για το ιατρείο του Ηρακλείου απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία πριν από το ραντεβού σας.

7. Ο γιατρός μου είπε να κάνω δυο ακτινογραφίες στο παιδί μου για να βάλει σιδεράκια. Μήπως πρέπει να τις αποφύγω;

Όχι. Σε περίπτωση ορθοδοντικής θεραπείας είναι απαραίτητο για τον γιατρό να έχει τις ακτινογραφίες για να εκτιμήσει την κατάσταση και να επιλέξει τον τρόπο θεραπείας. Ειδικά για τα παιδιά στην Οδοντιατρική Ακτινολογία στην Κρήτη επιλέγουμε τις μικρότερες δυνατές δόσεις για την πανοραμική ενώ και η κεφαλομετρική έχει μικρότερη ακτινοβολία, μικρότερη και από την πανοραμική.

8. Θα πάρω αμέσως τις ακτινογραφίες;

Τις πανοραμικές και κεφαλομετρικές εξετάσεις τις παραλαμβάνετε αμέσως.

Για την οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία , λόγω της πολυπλοκότητας της εξέτασης απαιτούνται από 2 ώρες (σε έκτακτες περιπτώσεις) μέχρι 2 ημέρες (φυσιολογικός χρόνος).