Ενημέρωση για τους Ασθενείς

ακτινογραφία στόματος

Είναι στους περισσότερους γνωστή η ακτινογραφία των δοντιών (ενδοστοματική) που χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος. Απεικονίζει περιορισμένο αριθμό δοντιών και μικρό τμήμα των γνάθων. 

Πολλές φορές όμως απαιτείται μια ευρύτερη εικόνα των δοντιών και τότε ο γιατρός σας θα ζητήσει μια πανοραμική ακτινογραφία. Σε αυτήν όλα τα δόντια των γνάθων είναι ορατά αλλά η ακτινογραφία περιέχει επίσης πληροφορίες και για τα οστά των γνάθων, τα ιγμόρεια, τους τραχηλικούς ιστούς. 

Ακόμα και η πιθανότητα κάποια γυναίκα από μια ηλικία και μετά να έχει οστεοπόρωση είναι δυνατόν να υπολογισθεί από την πανοραμική ακτινογραφία που αρχικά έχει ληφθεί για να αξιολογήσει ο γιατρός τα δόντια σας. Η γυναίκα μπορεί έτσι έγκαιρα να παραπεμφθεί από τον ιατρό της για μια πιο ακριβή εξέταση των οστών που εάν επιβεβαιώσει το πρόβλημα θα οδηγήσει στην έγκαιρη αντιμετώπιση του.

Περιακρορριζική ενδοστοματική ακτινογραφία
Πανοραμική ακτινογραφία
Κεφαλομετρική ακτινογραφία
Κεφαλομετρική ακτινογραφία : έντονες αδενοειδείς εκβλαστήσεις.

Η κεφαλομετρική είναι ειδική πλάγια ακτινογραφία της κεφαλής που χρησιμοποιεί ο Ορθοδοντικός σας για να αποφασίσει τι είδους θεραπεία θα ακολουθήσει. Όμως η ακτινογραφία αυτή έχει και άλλες χρήσεις όπως είναι και η αξιολόγηση του αεραγωγού σε περιπτώσεις υπνικής άπνοιας καθώς και σε περιπτώσεις εντόνων αδενοειδών εκβλαστήσεων.

Οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία
Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία : Απεικόνιση της κάτω γνάθου ενός ασθενούς.
Οδοντιατρική Υπολογιστική Τομογραφία : Βλάβες ακρορριζικά των δοντιών.

Η οδοντιατρική υπολογιστική τομογραφία (CBCT) αποτελεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην διάγνωση προβλημάτων των δοντιών και των γνάθων. Είναι δυνατόν να απεικονίσουμε την περιοχή ή τα δόντια που μας ενδιαφέρουν τρισδιάστατα και να ‘κόψουμε’ την ίδια περιοχή σε κομματάκια μικρότερα των 0.2mm. Προβλήματα αόρατα στις ενδοστοματικές, πανοραμικές και άλλες εξετάσεις είναι έτσι δυνατό να αποκαλυφθούν. Απαραίτητη στην περίπτωση των εμφυτευμάτων, μπορεί να δώσει απαντήσεις και σε άλλες περιπτώσεις όπως απονευρωμένα δόντια, πόνος από την άρθρωση του στόματος, έγκλειστα δόντια, ορθοδοντικές ανωμαλίες κτλ.